varsågod och läs

Den negativa bilden av PCO och PCOS håller på att förändras. Studier visar att kvinnor med PCO/PCOS är fruktsamma längre och har bättre IVF-resultat än kvinnor utan syndromet.


- Har kvinnan äggstockstypen PCO innebär det att hon har fler ägg från födseln än andra kvinnor, vilket innebär att hon ofta kan få barn lite högre upp i åldern och hamnar i ett senare klimakterium. Det senare är bra med tanken på risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger Jan Holte, specialist i gynekologi och obstetrik på Carl von Linné-kliniken. Jan Holte har forskat på och arbetat med barnlöshet och hormonrubbningar sedan 1986. Flera fördelar - Våra fynd om att PCO innebär en del fördelar är nya viktiga forskningsrön och har ändrat bilden av PCO och PCOS från helt negativ till delvis positiv, säger han. Han framhåller även andra fördelar. De förhöjda nivåerna av testosteron, manligt könshormon, kopplas till ökad tävlingsinstinkt, bra idrottsprestationer och muskelstyrka. PCO-äggstockar ses ofta hos duktiga idrottskvinnor. - Och tendensen till bukfetma som finns hos PCO-kvinnor kan historiskt sett ha haft en slags överlevnadspoäng. I tider av svält har den fungerat som energidepå, något som knappast kan ses som en fördel i västvärlden i dag, säger Jan Holte. PCO ett pärlband i äggstocken Äggstockstypen PCO (polycystiska ovarier), finns hos cirka 20 procent av alla kvinnor i fertil ålder. PCO är en normalvariant och innebär att äggstockarna har fler så kallade antralfolliklar, det vill säga omogna äggblåsor, än andra äggstockstyper. Äggstockarna har oftast lite större volym och en tydlig tät kärna. Läkaren kan upptäcka PCO med hjälp av ultraljud via slidan. Man ser då de många äggblåsorna som ligger uppradade som ett pärlband i äggstocken. - Namnet PCO är egentligen missvisande, för det handlar ju inte om cystor, utan om en reserv av små helt fungerande omogna äggblåsor, som väntar på att få användas i nästa menscykel. Många forskare tycker därför att namnet ska ändras till polyfollikulära ovarier. Och vi vet att i de flesta av de här blåsorna så finns det väldigt fina ägg, till och med ofta bättre ägg än hos kvinnor utan PCO, säger Jan Holte."


Källa: http://www.villhabarn.se/content/327-Kvinnor-med-PCO-PCOS-%C3%A4r-fruktsamma-l%C3%A4ngre-och-har-b%C3%A4ttre-IVF-resultat-%C3%A4n-kvinnor-utan-syndromet



Mår bara yttepytte-bättre idag då jag läste detta. Och thank god att jag inte har PCOS.
Men som sagt, jag SKULLE kunna få om jag inte sköter och tar hand om min kropp.
Thank god för att jag får mens varje månad!

Kommentarer
Postat av: sandra - när två blir tre

ja kom igen nu vännen.

Jag hejjar på dig.

Tar det sig inte nu så får du inte ge upp :)

Normalt kan det ju ta upp till 8-12 månader innan det tar sig :)

Bara du inte stressar upp dig och tappar hoppet, för då kan kroppen även reagera och det tar sig inte. <3

2011-06-11 @ 10:20:53
URL: http://sandeepistol.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0